shadow

ארגונומיה היא תחום שמתפתח בצעדי ענק, ויותר ויותר תשומת לב מופנית לחקר יחסי הגומלין בינינו בני האדם לבין סביבתנו, כך שכל פריט שאנחנו משתמשים בו יותאם לצרכים שלנו וימנע מאיתנו סיכונים מיותרים.

האלמנט הבולט בתחום זה הוא הפיזיולוגי – חקר המבנה של הגוף שלנו וייצור מוצרים שלא יגרמו לאיברים השונים להיחשף לעומס יתר שעלול להיות הרסני. בפרט מוקדשת תשומת לב רבה לגב, האיבר שנושא עליו את כל המשקל שלנו ומאפשר לנו לעמוד זקופים ויציבים, הן בשל תפקידו החשוב והן לנוכח הרגישות הגבוהה של עמוד השדרה.

מה עלול לפגוע בעמוד השדרה?

עפ"י מחקרים שונים, 9 מכל 10 בני אדם יסבלו בשלב כזה או אחר של חייהם מכאבי גב, לעתים קלים ונסבלים ולעתים חמורים עד כדי כך שהאדם מושבת מפעילות, ולפעמים אף לפרק זמן ארוך.

ישיבה ממושכת – ורבים מאיתנו יושבים ברציפות פרקי זמן ממושכים, בין אם במסגרת העבודה ובין אם עקב הרגלי פנאי סטטיים – עלולה ליצור עומס רב על הגב, וכך גם עמידה ממושכת מדי. גם הרמת משאות כבדים, ובפרט בתדירות גבוהה ובצורה לא נכונה, עלולה להתגלות כמזיקה מאוד עבור הגב ועבורנו באופן כללי.

על-מנת לצמצם את הסיכון, חשוב ליישם עקרונות ארגונומיים בבחירת כיסאות, ספות ושאר פתרונות ישיבה, כך שהם יתמכו בעמוד השדרה ויספקו לו הגנה חיונית.

העקרונות הארגונומיים החשובים

כיסא ארגונומי הוא כיסא ששומר על הגב של מי שיישב עליו.

בהתאם לעקרונות ארגונומיה, בחרו כיסא שמתאים לממדי הגוף שלכם, שניתן לכוונן את הגובה שלו (גובה אופטימלי הוא בערך 25% מהגובה שלכם), עם קצה קדמי שמתעקל למטה, עם משענת שתומכת בגב בצורה מושלמת, עם בסיס שיש לו 5 נק' אחיזה ושהוא יציב לגמרי וכדאי גם שתהיינה לו משענות יד שניתן לכוון אותן (הגובה המומלץ הוא גובה המרפק).

לא רק ארגונומיה – המלצות נוספות

ארגונומיה היא כאמור תחום שהתפתח משמעותית בשנים האחרונות, כך שיישום עקרונות ארגונומיים מקל מאוד על עמוד השדרה שלנו.

יחד עם זאת אי אפשר להסתפק רק בכך, וכדאי ליישם גם את ההמלצות הפשוטות הבאות:

* הקפידו להניח את הרגליים על הרצפה או על כל משטח אחר בחופשיות

* אל תשבו יותר מחצי שעה ברציפות. פשוט קומו, הסתובבו מעט, חלצו את האיברים ורק אז חזרו לשבת

* עבודה בעמידה מחייבת הפסקות בתדירות נאותה.