shadow

רובנו "זכינו" לחוות תחושות חוסר שיווי משקל, או סחרחורות. תחושה זו אינה נעימה ולעיתים עם מזעזעת. במקרים רבים התופעה רגעית למדי, וחולפת, אך במקרים אחרים, עשוי הסחרחורת להחריף ולהביא לתחושת שיתוק. למרות שכיחותה של תופעת ורטיגו , אין עדיין הסכמה כוללת אודות הגורמים לה. על אף זאת, רוב המומחים יצביעו על הקשר שבין ליקויים בחוליות הצוואר לסחרחורות הנגרמות בשל לקויות יציבה וחבלות שונות. תופעות כגון – סחרחורת או חוסר התמצאות המרחב, עשויות לבטא גם אי-תאימות בסטאטוס הרגשי-נפשי.

ורטיגו – סחרחורת?

ניתן להגדיר את תהליך הסחרחורת כמצב בו ישנם שיבושים ביכולת המוח לפענח, או לקלוט את הגירויים המגיעים מאיברי שיווי המשקל. מדיבר באברים הממוקמים בחלל האוזן ובחלל העיניים, וגם בחיישנים עצביים לעורף חוליות הצוואר. במצב בו המוח אינו מזהה מצב מסוים בו הגוף נמצא, מצב בו אנו עומדים אך המוח "מניח" שאנו בתנועה – כך מתפתחת סחרחורת. ורטיגו (או בשמו המלא – ורטיגו שפירי – Benign positional vertigo – BPPV) מוגדר כהפרעה של האוזן הפנימית. זוהי תחושה או הרגשה פתאומית של סיבוב או תנועה, כאשר מניעים את הראש, או אוחזים בו בתנוחה מסוימת. האוזן הפנימית מצויה בגולגולת; צורתה צורת שבלול – חדר פנימי הדומה למעטפת החילזון, בו הצליל מומר לאותות עצביים המועברים למוח, ושלוש תעלות חצי-עיגוליות, העובדות כמד-אופקי ומוסרות מידע אודות מיקום הראש ותנועתו למוח. התעלות מכילות נוזלים מיוחדים וקולטנים. בזמן הפרעה בקולטנים, מועבר המידע ישירות למוח, אודות שינוי במצב הראש.

ורטיגו מסווג כסחרחורת

זאת כיוון שהוא מביא לתחושה של אשליית תנועה, או סחרור (רבים שחשו סחרחורת, לא מאובחנים עם ורטיגו, אלא בסחרחורת נפוצה). ורטיגו נובע ממצב של הפרעה במערכת שיווי המשקל, או, לחילופין, במבנים עצביים, למשל – בין גזע המוח הקטן, לבין סיבים פרופריוצפטיביים, לאורך עמוד השדרה. יש המגדירים ורטיגו כתחושת תנועה בחלל. על אף שהמילה ורטיגו משמשת לפעמים כמילה נרדפת לסחרחורת, הרי שאין הדברים זהים. כל ורטיגו הינה סחרחורת, אולם לא כל סחרחורת תהיה ורטיגו. המילה מגיעה מלטינית "vertere" – שמשמעותה – צורה קשה וברורה למדי של סחרחורת.

ורטיגו תוגדר לעיתים כתחושת תנועה

מדובר בתחושה פתאומית המופעלת על-ידי הזזת הראש. מטופלים מתלוננים לרוב על חוסר יכולת להתהפך במיטתם, או להביט על מישהו, או חפץ המצוי מעלה. באם זוהי סחרחורת קשה, היא מלווה לעיתים גם בהקאה. מטופלים יתלוננו לעיתים גם על שינוי בראיה (חפצים זזים או קופצים, וכו'). חשוב לזכור כי ורטיגו הינו סימפטום ולא מחלה. באם הסחרחורת היא תסמין של תרופות שנלקחו בעבר, יש להימנע מלצרוך תרופות אלו בעתיד, באם מתאפשר. ראוי שספק התרופות של הסובלים מורטיגו יידע אילו תרופות הם לוקחים, כדי שידע אילו תרופות אלטרנטיביות (כמו צמחי מרפא, תוספי תזונה וויטמינים) יש לתת להם, זאת על מנת לא להוביל לנזק נוסף באיזור האוזן הפנימית.

כתיבת תגובה