shadow

אנשים רבים נוטים להתבלבל בין שני סוגים מרכזיים המתבצעים בתחום הנדל״ן וכחלק מתהליכי התחדשות עירוניים: האחד תמ״א 38 בירושלים והשני פינוי בינוי בירושלים. במאמר הבא נסביר על שני הפרויקטים בנפרד ונציג בפניכם את ההבדלים העיקריים בין השניים.

תמ״א 38 בירושלים – מה זה אומר?

תמ״א 38 היא למעשה תכנית מתאר ארצית. הרעיון החל לצוץ בשנת 2005. בתחילת הדרך התכנית לא הייתה מגובשת כמו שצריך מה שהוביל לאי הצלחתה, אך היום, תודות לשינויים רבים שהוספו אליה היא תפסה תנופה והחלה להתפתח בערים רבות בישראל. למעשה, המטרה בפרויקטים מהסוג הזה היא בראש ובראשונה לבצע חיזוק של המבנה במטרה שיעמדו בתקני בנייה לרעידות אדמה. בכדי שתהיה היענות מצד דיירים, המדינה החלה לתמרץ עם כל מיני הטבות כמו למשל שדרוג חיצוני קוסמטי של הבניין, שיפוץ של הכניסה של הבניין, הוספת חניות, הוספת מעלית, הוספת מחסנים ועוד.

פינוי בינוי בירושלים – מה זה אומר?

פינוי בינוי בירושלים היא חלק מפרויקטים של ההתחדשות העירונית והרעיון שעל בסיסה היא מושתתת הוא להרוס מבנים ישנים ובמקומם להקים מבנים חדשים.

הדומה והשונה…

  • בתמ״א 38 לא מבצעים הרס מוחלט של הבניין ופינוי בינוי כן
  • פרויקטים של פינוי בינוי מחייבים הליכים בירוקרטיים ארוכים יותר
  • בתמ״א 38, הדיירים לא מחייבים לעזוב את הבניין, בעוד בפינוי בינוי המדינה מספקת לדיירים פתרון חלופי והם גם מקבלים תמורה כספית. בחלק מהמקרים דיירים שעוברים תמ״א 38, יקבלו גם כן זיכוי כספי בזמן ביצוע הפרויקט.
  • כדי שפרויקט ייחשב לפינוי בינוי בירושלים הוא חייב להכיל 24 יחידות דיור, בהשוואה לפרויקט תמ״א 38 בירושלים יכול להתקיים בכל מבנה שהיתר הבנייה שלו הוצא לפני שנת 1980 ומצריך חיזוק.
  • פרויקט פינוי בינוי מחייב הוצאת תב״ע חדשה מה שעלול להימשך בין 5-10 שנים, לעומת פרויקט מסוג תמ״א 38 שמחייב בסך הכל הגשת היתר בנייה, בממוצע זה לוקח משהו כמו בין 12-124 חודשים.
  • בתמ״א 38, שטח הדירה של הדיירים גדל לאחר הוספה של מרפסות, אך בפינוי בינוי, זה לא תמיד קורה.

חשוב לדעת, כי היום תיקון בחוק המכונה תיקון 2 לתמ״א 38 בירושלים מאפשר לאשר את הפרויקטים השונים גם ללא שינויי בתכניות הבניין, מה שהופל את התהליך לקצר יותר ומאפשר להוסיף תוספות לבניין.

לסיכום, שני הפרויקטים תורמים לתהליך ההתחדשות העירוני של העיר ירושלים אך הם תלויים בתהליכים בירוקרטיים רבים ומחייבים היענות של הדיירים.

Related Posts

כתיבת תגובה