בתקופת הלימודים הייתי מנהלת משמרת לילה במוקד רפואי של הזמנת ביקורי בית. עבודה סטודנטיאלית נוחה ביותר, שבה מתקבלות אולי 2-3 פניות בשעה, רובן על תינוק עם כאב אוזניים או אדם זקן שזקוק לביקור רופא עקב עליית לחץ דם. מד"א זה הכי לא.
כך היה בכל ימות השנה, מלבד יום אחד שחור במיוחד, המשמרת השנואה עליי מכל שגם תוספת של 200% לשכר לא הצליחה להמתיק – ליל הסדר. ביום הזה כמות הנציגים הוכפלה ושולשה, כל הרופאים היו בכוננות, ובכל זאת, היה בלתי אפשרי להשתלט על כמות השיחות למוקד. כשעה לאחר הארוחה כבר החל גל הפניות הראשון שהלך והתעצם אל תוך השעות הקטנות של הלילה – טירוף של עצירויות, כאבי בטן, בחילות, לחץ דם, פניות דחופות למיון, פינויים מידיים באמבולנס. זמן ההמתנה לרופא נסק במהרה משעתיים לשש שעות ויותר, לפעמים אפילו חצי יממה למקומות פריפריאליים מאוד. נדמה היה שאסון לאומי מתרחש שם בחוץ, מין הרעלת מזון המונית!
בכל חג יש לנו הישראלים נטייה לאכול בארוחת חג אחת כמות אוכל שבועית, שכוללת אלף ואחת תוספות, ומנות עיקריות כבדות, ועוד פשטידות, ועוד סלטים, ועוד טעימות מהמאכלים שהדודה ההיא הכינה במיוחד, והדוד ההוא אפה בשבילנו. צריך לאכול מכל מה שכל אחד הביא לשולחן, כדי לא לאכזב חלילה אף אחד. כולנו יודע כמה קל ליצור סכסוך משפחתי בגלל חוסר תשומת לב ליצירת המופת הקולינרית של אחד מהאורחים.
העניין הוא שבפסח חל שינוי משמעותי מאוד בהרגלי אכילה, שמתפרש על פני שבוע שלם במרכזו מתכונים לפסח שכוללים לרוב שימוש מוגזם בשמן, ביצים וקמח מצח. קמח מצה הוא מרכיב בעייתי מאוד לעיכול עבור אנשים רבים, וכשהוא משתלב כמעט בכל אחד מהמאכלים בארוחת החג, שנאכלים בכמויות גדולות, זה מתכון לבעיות עיכול כואבות במיוחד… ועל הקלוריות, אני כבר בכלל לא מדברת.
קודם כל, כדאי לשלב כמה שפחות קמח מצה במאכלים שמכינים, ורצוי לחפש מתכונים לפסח שבהם הוא נעדר. מעבר לכך, כדאי להקפיד על צריכה מבוקרת של מצות. לא אוכלים 4-5 כאלה בבת אחת, וגם לא שתיים. תגבילו את עצמכם לחצי מצה בכל פעם.
כדאי מאוד לשלב במהלך ארוחת החג ובמיוחד בסופה תה ירוק, תה לואיזה או תה קמומיל שירגיעו את מערכת העיכול. גם מליסה רפואית מאוד מומלצת.
ועוד דבר: עזבו אתכם מהעוגיות של פסח. הן גם לא הכי טעימות, גם כבדות לעיכול וגם משמינות בטירוף. אכלו תפוח ירוק – מדובר בתחליף ראוי, בריא, ומתוק שמסייע גם כן לתהליך העיכול הלא פשוט במהלך החג.
לגבי התוספות בשולחן: אל תתפתו לשטויות. נסו להתמקד בדברים טובים ומשביעים כמו ירקות מבושלים, קינואה, אורז, סלט בלי רטבים. נכון, זה נשמע לחלקכם כמעט בלתי אפשרי. אתם לא חייבים, אבל לפחות, תעשו לעצמכם טובה, ותורידו במינונים של האוכל, ובמיוחד של מאכלים המכילים קמח מצה.
וטיפ קטן אחרון: לפני שאתם מתפרעים על האוכל בארוחת החג, תזכירו לעצמכם שאם לא תרגישו טוב, סביר להניח שייקח לרופא לפחות 6 שעות להגיע אליכם, ושאם תקבלו ממנו הפניה למיון תצטרכו לבלות שם בערך עד חול המועד, בין מאות אנשים מתפתלים וכואבים. אולי המחשבה הזאת תזכיר לכם שעדיף לשמור על הבריאות בימים הקרובים…
אם אתם רוצים למצוא כמה מתכונים טעימים שאולי כן אפשר לאכול בפסח, כדאי שתקפצו לדף של נענע אוכל – מתכונים לפסח