ניתוח החלפת ירך הינו ניתוח נפוץ יחסית בעולם האורתופדיה. נתחיל מהבנה של מהו בעצם הירך שלנו? נמשיך להסבר על הפגיעות האפשריות בו, ולבסוף נדון בניתוח החלפת ירך. למדריך המלא על ניתוח החלפת ירך לחצו כאן.
מפרק הירך הינו אחד מהמפרקים הגדולים ביותר בגוף, ובנוי בצורה שניתן לדמות למכתש ועלי, כך שיש לו ראש בצורה כדורית, וגומחה המתאימה לו בעצם האגן שנקראת אצטבולום. כל אחד משני החלקים הללו, הראש והאצטבולום, מצופה בשכבה סחוסית. היא זו שגורמת למפרק לנוע באופן חלק ומונעת כאבים בתנועה. המפרק בנוי כאשר מסביבו יש קופסית, כלומר שרירים ורצועות ששומרים על המפרק ותורמים לפעולתו בצורה מיטבית. תפקידו של הסחוס הזה מתמקד בעיקר בבלימת זעזועים ובצמצום החיכוך, שמתרחש בעת התנועה של המפרק. כך, כאשר אנו רצים, קופצים או אפילו הולכים, לולא הסחוס היינו עלולים לחוות זעזוע וכאב כתוצאה מחיכוך מוגבר בעת הפגיעה ברצפה. זה בדיוק מה שקורה במקרים בהם, כתוצאה מסיבות שונות, יש הרס מסוים של שכבת הסחוס. נוצר חיכוך מוגבר בין העצמות, הבנויות כאמור בצורה של עלי ומכתש, מה שגורם לשחיקה של כלל המפרק לאורך זמן ויוצר כאבים חדים ומגבילי תנועה.
אז מהם המצבים בהם יש פגיעה בסחוס?
חשוב להדגיש כי שחיקה, לפחות מסוימת, של הסחוס, הינה נפוצה ביותר, וביתר שאת בגילאים מבוגרים (החל מגיל 65). ממחקרים באוכלוסייה זו, עולה כי כ-80 אחוזים ממנה יחוו שחיקה מסוימת בסחוס המפרקי, כאשר כ-15 אחוזים יסבלו גם מכאבים שיגרמו להגבלת התפקוד.
ישנן מספר סיבות אפשריות לפגיעה בסחוס.
· חבלה או מכה חזקה שפגעה בשכבת הסחוס
· דלקת פרקים ומחלות ראומטיות
· דלקת פרקים ניוונית, הקרויה אוסטיאוארטריטיס, ומהווה את הסיבה הנפוצה ביותר לשחיקת הסחוס.
אז מה הטיפול?
הטיפול בשחיקה בסחוס, ובעיקר כזה שנובע מהסיבה האחרונה, לרוב נוגע לטיפול בתסמינים ובכאבים, ולא מטפל בבעיה מהשורש, כלומר לא מאפשר חידוש של הסחוס. ברוב המקרים, מדובר בטיפול תרופתי בשילוב עם טיפול פיזיותרפי.
לאחר תקופה, בה טיפולים מסוג זה לא עוזרים לכאבים של המטופל וכל ניסיון שאינו ניתוחי הגיע לכדי מיצוי, נשקלת האופציה של ניתוח החלפת ירך. ניתוח כזה מאפשר לכ-90 אחוז ממנותחיו, שיפור ביכולת התנועה והקלה משמעותית בכאבים במפרק, בטווח של חודש וחצי מהפרוצדורה.
למדריך המלא על ניתוח החלפת ירך לחצו כאן.
ביצוע הניתוח
הניתוח מבוצע במספר שלבים, הכוללים מספר מפגשים מקדימים על מנת לאפשר היכרות בין המטופל לצוות וביצוע בדיקות.
הניתוח עצמו מתבצע בהרדמה מלאה, ולאחריו התאוששות במחלקה האורתופדית עד לשחרור מבית החולים כיומיים לאחר הניתוח. ההחלמה מהניתוח מהווה תהליך שיקומי שתחילתו מלווה על ידי הצוות הרפואי והמשכו מונחה על ידו מרחוק.
למדריך המלא על ניתוח החלפת ירך לחצו כאן.
כתיבת תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.