לפי כל הסימנים בשנים הקרובות נשמע כמעט בכל מקום זמזום מכיוון השמיים – ואם נפנה את המבט כלפי מעלה נוכל לראות רחפנים רבים. למעשה כבר היום כלי הטיס הזעיר והיעיל מאוד, שמצליח להגיע במהירות לכל מקום בזכות הריחוף, נמצא בשימוש נרחב. אנחנו נעזרים בו כדי לבצע צילומי אוויר למגוון מטרות (פרסומות, תיעוד אירועים פרטיים וציבוריים, צילומי אדריכלות), לטובת ריסוס שדות במחיר משתלם וגם תחום המשלוחים בעזרת רחפנים הולך ומתפתח בצעדי ענק. כדאי לדעת שעל-מנת להשתמש בכלי למטרה מסחרית, נדרש רישיון לרחפן.
איך מקבלים רישיון לרחפן?
ישנם 2 סוגים של רישיונות לרחפן: רישיון לכלי הטיס עצמו ורישיון לאדם שמטיס אותו.
הרישיון הראשון זהה במהותו לרישוי כלי רכב חדש, והוא מונפק ע"י רת"א (רשות התעופה האזרחית). עבור רחפנים שהם מוצרי מדף, כלומר נכללים ברשימה שאושרה ע"י רשות התעופה ולא בוצעו בהם שינויים, הרישיון ניתן באופן אוטומטי. רחפנים אחרים ייבחנו בקפידה ע"י אנשי רת"א כדי לוודא שהם לא מסכנים את הציבור.
הסוגים השונים של רישיון מטיס
רישיון להפעלת רחפן נחלק ל-2 סוגים: רישיון לרחפן במשקל של עד 4 ק"ג, ורישיון להטיס רחפנים במשקל גבוה יותר, עד 25 ק"ג.
הרישיון הראשון מחייב מעבר הדרכה. חשוב להדגיש שתוכנית ההדרכה חייבת להיות מאושרת ע"י רת"א ורצוי כמובן לוודא מראש שהתוכנית שאתם עוברים היא אכן כזו. לאחר השלמת ההדרכה, הגורם שהעביר את ההדרכה יחתום עבורכם על טופס הצהרת מיומנות.
את הרישיון השני ניתן לקבל רק לאחר צבירת מספיק שעות הטסת רחפנים במשקל של מעל 4 ק"ג. כמו כן תידרשו לעבור מבחן מעשי, טסט, שבו בוחן מטעם רת"א יוודא שאתם אכן מיומנים בהפעלת רחפן גדול.
למה חשוב לקבל רישיון?
הפעלת רחפן למטרה מסחרית ללא רישיונות מתאימים היא עבירה על החוק, וכמו כל עבירה על החוק התוצאה עלולה להיות נזק של ממש. בנוסף כדאי לדעת שרוב הלקוחות שזקוקים לשירות שניתן באמצעות כלי הטיס, ידרשו קודם כל לראות רישיון לרחפן – כדי לא להסתבך בעצמם, וגם כאינדיקציה לרצינות של נותן השירות.