בנוף המקומי קיימות שיטות וגישות שונות לתזונה נכונה, החל בצמחונות וטבעונות, דרך הרפואה הסינית וההודית, ועד לתזונאים קליניים העובדים בקופות ובבתי החולים. לעיתים המטפלים והיועצים אינם מחזיקים בתעודות הסמכה מוגדרות או מקובלות על המגזר הרפואי, אך במקרים אחרים מדובר בבעלי מקצוע רציניים. לדוגמא, דיאטן קליני הוא מי שלמד לתואר ראשון במשך שלוש שנים, עבר תקופת התמחות של חצי שנה נוספת במוסדות רפואיים מוכרים, וגם עמד הצלחה במחני משרד הבריאות עבור קבלת רישוי.
כיצד בונים תפריט רציני?
חשוב להבין כי לכל אחד מאיתנו יש מאפיינים שונים מבחינה גופנית, ולכן גם צרכים ודגשים מסוימים בכל הקשור לדיאטה. מלבד זאת, אין תחליף לשמירה קפדנית על ההמלצות והתפריט שנבנה לאורך תקופה ארוכה, שאם לא כן אין אפשרות להשיג פתרון לבעיות הבריאות או עודף המשקל. בראש ובראשונה, כאשר בונים תפריט לדיאטה כדאי להסתייע באיש מקצוע, וחובה לשים את הדגש על אורחות החיים, המטרות של המטופל ומצבו הרפואי. זאת, בהתבסס על ידע מעמיק ונתונים עדכניים המעוגנים במחקר מדעי, בנוסף על שנות הניסיון והלימוד של המטפל. דברים אלו נכונים במיוחד כאשר מדובר באוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים כמו קשישים, ילדים, בני נוער, נשים בהריון או מי שסובלים ממחלות מסוימות, אלרגיות או מצויים לפני ניתוחים במערכת העיכול.
לא זבנג וגמרנו
כאמור, אין אפשרות להשיג תוצאות טובות ועמידות ללא התחייבות ומשמעת עצמית, וחשוב לדעת שדיאטות הכאסח שלכאורה מקצרות את הזמן עלולות לגרום לנזקי בריאות שונים. מלבד זאת, הן בוודאי לא מתאימות למצבים רפואיים ייחודיים או לאוכלוסיות מיוחדות. על כל פנים, ישנה חשיבות גדולה לאבחון הראשוני שבו יישאל המטופל על הרגלי התזונה הנוכחיים שלו, מצבו הבריאותי, אורחות חייו ויעדיו. כמו כן, כדאי שיהיו בידו תוצאות עדכניות של בדיקות דם ושל תרופות או תוספי מזון שהוא נוטל כעת. פגישה ראשונה זו תהווה את הבסיס לבניית תוכנית הדרגתית בהתאם למטרות, ולאחר מכן חשוב להמשיך ולהגיע לפגישות קצרות יותר על מנת לבחון את ההתקדמות, ולהתאים את התפריט לשינויים. אמנם, טיפול על ידי תזונאי אינו כרוך בהתחייבות מצד המטופל להגיע למספר זה או אחר של פגישות, אך מומלץ לנצל את הידע המקצועי על מנת לשמור על הכיוון הנכון ולהגיע לתוצאות משביעות רצון.
הכתבה מ- "שאל את הרופא"